Pradžia

Malkos džiovinamos tik natūraliai, juk natūralus medienos džiovinimas žymiai pranoksta dirbtinį, visų medienos gamtinių savybių išsaugojimo atžvilgiu. Be to, džiovinama mediena susitraukia net iki 5 % storiu ir pločiu. Todėl per daug greitai džiovinant kyla pavojus, jog vidiniuose sluoksniuose, medienos gilumoje esanti drėgmė nespės išsiveržti į paviršinius medienos sluoksnius, o šie pritrūkę drėgmės, tiesiog susitrauks, tuo pačiu uždarydami kelią gilesniuose sluoksniuose esančiai drėgmei. Tuomet viršutiniai sluoksniai toliau ims džiūti, o vidiniai bus tarsi uždengti. Kadangi džiovinti džiovyklose reikia nemažai lėšų tai daug kas neišlaiko viso reikiamo laiko, kad malkos tinkamai išdžiūtų. Malkų paviršius pamatavus drėgmę atrodo sausas, tačiau pakeitus laikymo sąlygas, laikant malkas mažai vėdinamuose sandėliuose ar pan. drėgmė iš vidaus iškyla į paviršių ir dėl to formuojasi pelėsis. Natūraliai džiovinamos malkos džiūna tolygiai. Kai kurios būna šiek tiek drėgnesnės negu džiovintos džiovyklose, tačiau ant jų tikrai neatsiranda pelėsis.

Natūraliam malkų džiovinimui parenkama lygi, aukšta vieta su nedideliu nuolydžiu vandeniui nutekėti. Malkų konteineriai kraunami tam tikru atstumu vienas nuo kito, o eilės išdėstomos taip, kad vyraujantieji toje vietoje vėjai labai gerai prapūstų konteinerius. Kiekvienas konteineris turi pagrindą su tuščia ertme apačioje. Taip laikomos malkos natūraliai džiūva, jose nesikaupia pelėsis. Jų išdžiuvimo greitis priklauso nuo medžių veislės ir nuo medžiagos storio. Taip pat malkų natūralaus džiovimo trukmė priklauso nuo klimato ir oro.